Modelování chůze: přehled - Vítečková, Slávka; Kutílek, Patrik; Jiřina, Marcel (Pohybové ústrojí. Pokroky ve výzkumu, diagnostice a terapii, 2012)
Lidská chůze je dynamický rys, který je složitý a unikátní pro každou osobu. Její analýze je věnováno stále velké úsilí, neboť porozumnění faktorům, které ji ovlivňují, a jejich vzájemným závislostem, napomáhá k diagnóze i léčení abnormalit chůze. Nalezení příčin postižení a funkčních omezení může vést k optimalizaci rehabilitací či simulaci výsledků chirurgického zákroku. Tento článek se zabývá právě přehledem přístupů k modelování chůze. Obsahuje klasifikaci modelů dle různých kritérií a zaměřuje se jak na širokou škálu minimalistických modelů založených na jednoduchém fyzikálním modelu obráceného kyvadla, tak i komplexní analytické modely, reflektujících skutečnou stavbu dolních končetin.
Keywords: Musculoskeletal System; Musculoskeletal Physiological Phenomena; financování organizované; analýza chůze,; muskuloskeletální systém; biologické modely; Movement; Financing, Organized; biomechanika; Models, Biological; muskuloskeletální systém - fyziologické jevy; pohyb; chůze (způsob); model obráceného kyvadla,; Gait; Biomechanical Phenomena; muskuloskeletální model