Matrix metalloproteinases and their inhibitors in correlation to proliferative and classical tumour markers during surgical therapy of colorectal liver metastases - Liška, Václav; Třeška, Vladislav; Sutnar, Alan; Holubec, Luboš; Skalický, Tomáš; Pešta, Martin; Kormunda, Stanislav; Fínek, Jindřich; Roušarová, Milena; Topolčan, Ondřej (Gastroenterologie a hepatologie, 2012)
Úvod: Proliferativní nádorové markery a matrixové metaloproteinázy a jejich tkáňové inhibitory odráží vlastnosti malignity a mohou být užitečné při hodnocení prognózy jaterních metastáz kolorektálního karcinomu (CLM). Přesto není mnoho známo o jejich fyziologických funkcích a chování během regenerace a hojení jaterního parenchymu po jaterním výkonu pro malignitu. Metody: Do studie byli zahrnuti pacienti, kteří byli operováni v našem zařízení v období od 11/2002–12/2004 a podstoupili následující výkony: skupina (kontrolní) A: 22 pacientů s tříselnou kýlou; skupina B: 26 pacientů s benigní ložiskovou jaterní lézí; skupina C: 30 pacientů s CLM léčenou radiofrekvenční ablací; skupina D: 41 pacientů s CLM léčených radikální chirurgickou léčbou a skupina E: 22 pacientů s inoperabilním CLM, kteří podstoupili explorativní laparotomii. U všech pacientů byly stanoveny předoperační a pooperační sérové hladiny CEA, CA19-9, TK, TPA, TPS, MMP-2, MMP-9, TIMP-1 a TIMP-2. Výsledky: Srovnání kontrolní skupiny A se skupinou B ukázalo významné rozdíly v předoperačních sérových hladinách MMP-2 a -9 a TIMP-2 a pooperačních sérových hladinách TPS, TK, MMP-2 a TIMP-2. Srovnání kontrolní skupiny A se skupinou C vykazovalo statisticky významné rozdíly v předoperačních sérových hladinách TPA, TPS, MMP- 2, TIMP-2, CEA a CA19-9 a pooperačních sérových hladinách TK, TPA, TPS, TIMP-1 a -2, CEA a CA19-9. Srovnání kontrolní skupiny A se skupinou D demonstrovalo rozdíly v předoperačních sérových hladinách TPA, TPS, MMP-2 a -9, TIMP-1 a -2, CEA a CA19-9 a pooperačních sérových hladinách TK, TPA, TPS, MMP-9, TIMP-1 a -2, CEA a CA19-9. Srovnání kontrolní skupiny A se skupinou E vykazovalo významné rozdíly v předoperačních sérových hladinách TK, TPA, TPS, MMP-2 a -9, TIMP-1 a -2, CEA a CA19-9 a pooperačních sérových hladinách TK, TPA, TPS, MMP-2, TIMP-1 a -2, CEA a CA19-9. Závěr: Retrospektivní analýza sérových hodnot různých nádorových markerů, metaloproteináz a jejich tkáňových inhibitorů před chirurgickými výkony a po nich ukázala, že sérové koncentrace těchto ukazatelů jsou významně ovlivňovány remodelací tkáně a procesem hojení. Výsledky této studie ukazují, že uvedené markery nejsou spolehlivé pro stanovení prognózy nemocných po chirurgické léčbě CLM.
Keywords: financování organizované; dospělí; Metalloproteases; metastázy nádorů; Statistics as Topic; kolorektální nádory; Tissue Inhibitor of Metalloproteinases; Female; karcinoembryonální antigen; inguinální hernie; hepatektomie; statistika jako téma; Carcinoembryonic Antigen; Keratins; Adult; chirurgie trávicího traktu; ženské pohlaví; mladý dospělý; Colorectal Neoplasms; Adolescent; Predictive Value of Tests; Catheter Ablation; prediktivní hodnota testů; kolorektální karcinom; lidé; jaterní metastázy; nádory jater; Hernia, Inguinal; metaloproteasy; keratiny; průběh nádorových markerů; katetrizační ablace; časná recidiva; Aged, 80 and over; Digestive System Surgical Procedures; prognóza; prognostické faktory; Financing, Organized; retrospektivní studie; Liver Neoplasms; Male; nádorové biomarkery; Aged; Young Adult; Antigens, Tumor-Associated, Carbohydrate; jaterní chirurgie; radiofrekvenční ablace; Prognosis; Hepatectomy; Radiofrequency Ablation; jaterní resekce; nádorové markery; Biomarkers, Tumor; lidé středního věku; senioři nad 80 let; benigní jaterní choroby; senioři; mužské pohlaví; Neoplasm Metastasis; antigeny sacharidové asociované s nádorem; Retrospective Studies; Middle Aged; mladiství; tkáňové inhibitory metaloproteinas; Humans