Příprava střeva ke kolonoskopii - Vojtěchová, Gabriela; Suchánek, Štěpán; Martínek, Jan; Zavoral, Miroslav (Gastroenterologie a hepatologie, 2012)
Dostatečná střevní příprava je základní podmínkou úspěšného provedení diagnostického, terapeutického, ale zejména screeningového kolonoskopického vyšetření. V současné době je k dispozici několik režimů střevní přípravy, kdy lze kombinovat základní projímadla (polyetylen glykol, fosfátové soli a solné roztoky) s různými typy pomocných látek (bisacodyl, metoclopramid, simeticon, senna tablety). Žádný z těchto přípravků však není zcela ideální, aby absolutně vyhověl všem požadavkům na adekvátní a bezpečnou střevní očistu. Cílem tohoto článku je shrnout nejnovější poznatky a doporučení v této problematice. Výběrem optimálního režimu střevní přípravy pro konkrétního pacienta můžeme snížit riziko spojené s kolonoskopií i přípravou samotnou, minimalizovat možnost přehlédnutí kolorektálních neoplazií či snížit počet inkompletních výkonů zapříčiněných špatnou střevní přípravou.
Keywords: předoperační péče; Senna Extract; polyetylen glykol; extrakt ze senny; Drinking; kolonoskopie; Preoperative Care; Gastrointestinal Contents; lidé; tlusté střevo; nauzea; kyselina askorbová; hypertonické roztoky; Hypertonic Solutions; Bisacodyl; Ascorbic Acid; Intestine, Large; bisakodyl; Cathartics; Phosphates; Polyethylene Glycols; klyzma; purgativa; Humans; Colonoscopy; screening; Laxatives; pití; gastrointestinální obsah; Patient Compliance; adherence pacienta; roztoky; fosfáty; polyethylenglykoly; projímadla; Solutions; Enema; Nausea; fosfátové soli