Fytoestrogeny v menopauze: mechanismus účinku a výsledky léčby v sestavě 28 pacientek - Bičíková, V; Kolátorová Sosvorová, Lucie; Bradáč, Ondřej; Pán, Martin; Bičíková, Marie (Česká gynekologie, 2012)
Cíl studie: Srovnání účinnosti léčby fytoestrogeny u menopauzálních žen se schopností metabolizace fytoestrogenů a bez ní. Typ studie: Klinická studie. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnické oddělení, Klaudiánova nemocnice Mladá Boleslav. Metody: Celkem 28 menopauzálním pacientkám byla podána tříměsíční léčba fytoestrogenovými přípravky v dávce 80 mg na den. Před léčbou a po ní byla zaznamenána močová koncentrace účinného metabolitu S-equolu metodou ELISA. Stejně tak byly zaznamenány hodnoty Kuppermanova indexu před léčbou a po léčbě. Pacientky po léčbě s koncentrací S-equolu větší než 1ng/ml byly považovány za producentky S-equolu, ostatní tvořily kontrolní skupinu. Výsledky: Z celkového počtu 28 pacientek bylo 16 pacientek určeno jako producentky S-equolu, zbylých 12 jako non-producentky. Bazální hladiny S-equolu byly 0,34 ± 0,37 ng/ml ve skupině producentek a 0,29 ± 0,30 ng/ml ve skupině non-producentek. Po terapii se ve skupině producentek zvýšila močová koncentrace S-equolu na 10,67 ± 11,57 ng/ml (p = 0,002) a na 0,34 ± 0,30 ng /ml (p = 0,701) ve skupině non-producentek. Hodnota Kuppermanova indexu u producentek před terapií dosahovala 23,44 ± 11,57 bodu u non-producentek 17,25 ± 7,78 bodu. Po terapii se průměrná hodnota Kuppermanova indexu snížila u producentek na 14,44 ± 9,97 bodu (p = 0,003) a na 12,00 ± 7,18 bodu (p = 0,100) u nonproducentek. Korelace mezi hodnotou zlepšení Kuppermanova indexu a močovou koncentrací S-equolu po terapii nebyla u producentek nalezena. Stejně tak nebyla nalezena korelace mezi vstupní a konečnou hodnotou močové koncentrace S-equolu ve skupině producentek. Závěr: Efekt léčby fytoestrogeny byl u pacientek v menopauze schopných produkovat S-equol jednoznačně prokázán. Zavedená forma testování pacientek na produkci S-equolu společně s navrženou rozhodující hladinou koncentrace močového S-equolu po terapii 1 ng/ml dobře koresponduje s rozdělením pacientek na producentky a non-producentky S-equolu, a tím s lepším klinickým efektem podání fytoestrogenových preparátů.
Keywords: financování organizované; Enzyme-Linked Immunosorbent Assay; Statistics as Topic; equol; Female; statistika jako téma; výsledek terapie; ženské pohlaví; Phytoestrogens; rostlinné extrakty; Dietary Supplements; lidé; Isoflavones; Phytotherapy; studie případů a kontrol; potravní doplňky; Treatment Outcome; menopauza; stupeň závažnosti nemoci; kohortové studie; Financing, Organized; Clinical Study; Cohort Studies; ELISA; fytoterapie; Case-Control Studies; isoflavony; Menopause; Plant Extracts; klinická studie; lidé středního věku; Severity of Illness Index; Equol; Middle Aged; fytoestrogeny; Humans