Oční komplikace diabetu - Švancarová, Radka; Sosna, Tomáš (Medicína pro praxi, 2012)
Diabetes mellitus je skupina onemocnění, která postihuje celý organizmus a po letech trvání způsobuje morfologické a funkční změny řady orgánů. Jednou z nejzávažnějších komplikací diabetu je diabetická retinopatie, ve svém konečném stadiu vede často k závažné poruše vizu nemocného. Prevence a včas indikovaná léčba dokáží zredukovat riziko ztráty zraku o více než 90 %. Péče o diabetického pacienta vyžaduje komplexní multioborový přístup a spolupráci všech odborníků, kteří se na jeho léčbě podílejí. Článek se zaměřuje na popis klinických projevů očních onemocnění vzniklých na podkladě DM a snaží se praktickému lékaři poskytnout návod, jak přistupovat k pacientovi ohroženému diabetickou retinopatií.
Keywords: Fluorescein Angiography; prevence; katarakta; Interdisciplinary Communication; Humans; Eye Diseases; Tomography, Optical Coherence; komplikace diabetu; optická koherentní tomografie; lidé; Diabetes Complications; fluoresceinová angiografie; laserová koagulace; Oculomotor Nerve Diseases; oční nemoci; časná diagnóza; diagnostika; Optic Nerve Diseases; Diagnostic Techniques, Ophthalmological; mezioborová komunikace; Early Diagnosis; nemoci zrakového nervu; diagnostické techniky oftalmologické; Diabetic Retinopathy; Cataract; Laser Coagulation; nemoci okohybného nervu; multioborová spolupráce; diabetická retinopatie