Principy a zvláštnosti neurochirurgické a neurointenzivistické likvorologie. 2. část, Kazuistika - Kelbich, Petr; Procházka, Jan; Sameš, Martin; Hejčl, Aleš; Vachata, Petr; Hušková, Eva; Peruthová, Jitka; Hanuljaková, Eva; Špička, Jan (Klinická biochemie a metabolismus, 2012)
Cílem našeho sdělení je demonstrovat možnosti základního vyšetření likvoru (CSF, z angl. cerebrospinal fluid = mozkomíšní mok) při sledování následného vývoje stavu centrálního nervového systému (CNS) u pacienta po subarachnoidálním krvácení. Klíčovou problematikou je především odlišení purulentních zánětlivých změn bakteriální etiologie a neinfekčního serózního zánětu ve smyslu úklidové reakce v CNS při opakovaně negativním mikrobiologickém vyšetření CSF. Možným řešením je společné hodnocení cytologického obrazu CSF a energetických poměrů v likvorovém kompartmentu vedoucí k určení charakteru zánětlivého procesu v CNS. Informační potenciál základní likvorologie však tímto není vyčerpán. Na případu dále předvádíme sledování poruchy cirkulace CSF vedoucí ke vzniku hydrocefalu, detekci probíhající destrukce tkáně při ischemizaci mozkového parenchymu a hodnocení přítomnosti krvácení do likvorových cest. Vývoj komplexního likvorového obrazu je pak průběžně konfrontován s výsledky zobrazovacích vyšetření a přispívá k optimalizaci terapeutických postupů až do ukončení intenzivní péče o pacienta.
Keywords: purulentní zánět v CNS; výsledek terapie; lidé; mozkomíšní mok; Anti-Bacterial Agents; porucha cirkulace CSF; Treatment Outcome; subarachnoidální krvácení; Male; Central Nervous System Infections; kombinovaná farmakoterapie; likvorový obraz; lidé středního věku; Subarachnoid Hemorrhage; Cerebrospinal Fluid; mužské pohlaví; infekce centrálního nervového systému; antibakteriální látky; Middle Aged; úklidová reakce; Drug Therapy, Combination; Humans