Stresové situace lékaře jako pacienta: komunikace, vyšetření, zkušenost, etika - Irmiš, Felix (Praktický lékař, 2012)
Práce se zabývá stresovými situacemi lékaře-pacienta (LP). Jeho znalosti mohou podvědomě narušovat oboustranně komunikaci. LP si uvědomuje nespecifičnost pomocných objektivních vyšetření, vnímá různorodost názorů na diagnózu, nedostatek času. Uvědomuje si význam průběhu nemoci pro diagnózu, vzhledem k možnému nesouladu mezi klinickým, laboratorním a subjektivním. Též neznalost individuální konstituční reaktivity v diagnózách a léčbě podle průměrných výsledků výzkumu, obtížnost komplexní medicíny. Vnímá redukcionismus při specializaci, podcenění biosociálního hlediska, poruchy informace. Je diskutována problematika atypických nemocí, etiky, nekonvenční medicíny, léčitelství, neznalost spirituálních hledisek. LP po prodělané vážné nemoci získává lepší pochopení a empatičtější přístup k pacientovi.
Keywords: holistické zdraví; Physician-Patient Relations; Patient Compliance; psychický stres; nemoc; Attitude to Health; komunikace; lékaři; lidé; nespecifičnost objektivních metod; terapie; průměr či jedinec; postoj ke zdraví; Diagnosis; Disease; Communication; Physicians; Ethics; Therapeutics; poruchy komunikace; adherence pacienta; etika; diagnóza; Holistic Health; vztahy mezi lékařem a pacientem; Stress, Psychological; Humans