Vliv věku a pohlaví na farmakodynamické vlastnosti rokuronia během totální intravenózní anestezie – prospektivní studie - Adamus, Milan; Hrabálek, Lumír; Wanek, Tomáš; Gabrhelík, Tomáš; Zapletalová, Jana (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2012)
Cíl studie: Srovnání farmakodynamiky rokuronia (0,6 mg . kg-1) u mladších a starších nemocných obou pohlaví během totální intravenózní anestezie. Typ studie: Klinická, observační, bez zaslepení. Typ pracoviště: Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny fakultní nemocnice. Materiál a metoda: Po schválení etickou komisí a informovaném souhlasu nemocných jsme vyšetřovali nemocné, operované v totální intravenózní anestezii (propofol/sufentanil). U 37 mužů ve věku 20–40 let (skupina A), 40 mužů (60–75 let, skupina B), 43 žen (20–40 let, skupina C), 38 žen (60–75 let, skupina D) jsme monitorovali svalovou relaxaci po podání rokuronia (0,6 mg . kg-1): stimulace n. ulnaris v režimu TOF v 15sekundových intervalech, sledování EMG odpovědi m. adductor pollicis. U každého nemocného jsme stanovili rychlost nástupu účinku (od aplikace rokuronia do maximální deprese T1), délku klinického účinku (od aplikace rokuronia do 25% zotavení T1) a interval do plného zotavení (od aplikace do TOF-ratio ≥ 0,90). Skupiny jsme porovnali Kruskal-Wallisovým testem na 5% hladině významnosti. Výsledky: Rychlost nástupu účinku (medián [IQR]) byla ve skupinách A, B, C, D 90 [80–110]BCD, 135 [116–165]AC, 75 [60–90]ABD a 120 [90–146]AC sekund. Délka klinického účinku byla 30 [25–42]BCD, 58 [53–67]AD, 50 [40–65]AD a 85 [70–90]ABC min. Interval do spontánního zotavení byl 59 [51–67]BCD, 102 [75–106]A, 76 [66–91]AD a 128 [94–137]AC min. (AP < 0,05 vs. mladší muži, BP < 0,05 vs. starší muži, CP < 0,05 vs. mladší ženy, DP < 0,05 vs. starší ženy). Závěr: Ženy a starší nemocní jsou citlivější k účinku rokuronia podaného v jedné dávce (0,6 mg . kg-1).
Keywords: Young Adult; Anesthesia, General; nedepolarizující myorelaxancia; Male; Androstanols; pohlaví; Aging; Postoperative Complications; mladý dospělý; elektrická stimulace; Drug Administration Schedule; sexuální faktory; Neuromuscular Nondepolarizing Agents; vztah mezi dávkou a účinkem léčiva; Adult; rozložení podle pohlaví; Age Factors; Sex; Prospective Studies; dospělí; Monitoring, Intraoperative; mužské pohlaví; Electric Stimulation; pooperační komplikace; androstanoly; peroperační monitorování; intravenózní anestezie; Sex Distribution; věk; Neuromuscular Blockade; celková anestezie; nervosvalová blokáda; lidé; ženské pohlaví; Humans; Sex Factors; věkové faktory; stárnutí; Anesthesia, Intravenous; Financing, Organized; nervosvalové spojení; Age Distribution; anesteziologické oddělení nemocnice; rozvrh dávkování léků; věkové rozložení; Female; financování organizované; Dose-Response Relationship, Drug; lidé středního věku; Neuromuscular Junction; Anesthesia Department, Hospital; Middle Aged; prospektivní studie