Propofol vs. sevoflurane as anaesthetic maintenance agents in patients undergoing brain aneurysm coiling – randomized prospective study - El Akkad, Ahmed S; Drobná Sániová, Beata; Bakalar, Bohumil; Adamicová, Katarína; Al Khalili, Husni (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2012)
Cíl studie: Cílem studie bylo posoudit vliv dvou udržovacích anestetik na oběhovou stabilitu a výskyt komplikací u nemocných podstupujících coiling mozkového aneurysmatu. Typ studie: Randomizovaná prospektivní studie. Typ pracoviště: Univerzitní nemocnice 3. typu. Materiál a metoda: Soubor tvořilo 110 nemocných s mozkovým aneurysmatem léčených endovaskulárním coilingem v celkové anestezii. Ti byli rozděleni do dvou skupin: buď do skupiny S (Sevoflurane, 55 nemocných) nebo do skupiny P (Propofol, 55 nemocných). Úvod do anestezie byl proveden u všech stejně. Výsledky: U nemocných ve skupině S byl pokles středního arteriálního tlaku významně nižší (p = 0.001), s častějším výskytem hypertenze (p = 0.001) než ve skupině P. Bradykardie byla častější ve skupině P (0,039). Probouzení bylo ve skupině S kratší. Závěr: Naše výsledky naznačují, že inhalační Sevofluran je možná lepší volbou pro udržování anestezie nežli infuze propofolu u nemocných s mozkovým aneurysmatem léčených endovaskulárním coilingem.
Keywords: terapeutická embolizace; Statistics as Topic; Endovascular Procedures; hypertenze; Female; statistika jako téma; endovaskulární výkony; ženské pohlaví; Propofol; Hemodynamics; hemodynamika; peroperační komplikace; Anesthesia, General; lidé; celková anestezie; Intracranial Aneurysm; Neurosurgical Procedures; Aged, 80 and over; Methyl Ethers; inhalační anestezie; krevní tlak; methylethery; Embolization, Therapeutic; neurochirurgické výkony; Middle Aged; prospektivní studie; Hypertension; intrakraniální aneurysma; Male; propofol; Aged; Prospective Studies; Blood Pressure Determination; měření krevního tlaku; Anesthesia, Inhalation; lidé středního věku; senioři nad 80 let; senioři; mužské pohlaví; Blood Pressure; Bradycardia; Intraoperative Complications; bradykardie; Humans