Vázané řiditelné biologické pseudooscilátory - Eck, Vladimír; Michněvič, Petr; Lhotská, Lenka; Štěpánková, Olga (Medsoft ..., 2012)
Sdělení popisuje dynamické chování vázaných řiditelných pseudooscilátorů představovaných srdcem a plícemi při zátěžovém testu. Na základě fyzikálních poznatků a poznatků z teorie systémů můžeme chápat tento kardiorespirační systém jako systém vázaných řiditelných biologických pseudooscilátorů. Stručně bude pojednáno o biologické struktuře a řízení tohoto systému. Budou popsány dva typy ergometrických zátěžových testů I a II, kterými byly získány průběhy charakteristických veličin definovaného systému vázaných pseudooscilátorů. Průběhy těchto veličin jsou podrobně specifikovány velikostí maxim a dobou zpoždění reakce systému na zátěž. Je řešena i predikce vývoje veličin metodou nejmenších čtverců. Z dosažených výsledků je provedena detekce vazby mezi definovanými pseudooscilátory srdce – plíce. Detekce vazby je založena na frekvenční, fázové, intervalové synchronizaci a na korelační analýze. Z uvedených analýz se potvrdila obecná známost, že vazba existuje a charakteristické veličiny se synchronizují, což odpovídá skutečnosti. Na závěr jsou presentovány vnější parametry ARX modelu popisující dynamické chování sledovaných veličin v závislosti na fyzické zátěži a je s nimi provedena řada simulací.
Keywords: kardiovaskulární systém; dýchací soustava; Physical Exertion; Statistics as Topic; využití lékařské informatiky; dechová frekvence; statistika jako téma; Ergonomics; biologické hodiny; srdeční frekvence; ergonomie; Medical Informatics Applications; Biological Clocks; Respiratory Rate; Exercise Test; ergometrie; tělesná námaha; Ergometry; Heart Rate; Respiratory System; Cardiovascular System; zátěžový test