Model ECMO oxygenátoru - Mateják, Marek; Nedvědová, Barbora; Doležalová, Anna; Kofránek, Jiří; Kulhánek, Tomáš (Medsoft ..., 2012)
Práce se zabývá modelováním oxygenátoru v ECMO pomocí modelovacího jazyka Modelica. Tento virtuální oxygenátor by po propojení s modelem HumMod Golem Edition mohl sloužit pro výuku studentů medicíny, či biomedicínského inženýrství. ECMO je obdoba mimotělního oběhu, s tím rozdílem, že jeho součástí není rezervoár, kde se kumuluje žilní, venózní krev. Používá se jako náhrada srdce a plic v průběhu složitých operačních zákroků, či pomáhá přemostit dobu čekání na transplantaci atd. Oxygenátor v tomto přístroji slouží k ohřevu a okysličení krve, která se vrací pacientovi do cévního systému.
Keywords: Education, Medical; Computer Simulation; biologické modely; fyziologie krevního oběhu a dýchání; oxygenátory; teoretické modely; Models, Biological; studium lékařství; Models, Theoretical; Circulatory and Respiratory Physiological Phenomena; počítačem řízená výuka; počítačová simulace; Oxygenators; Computer-Assisted Instruction