Hodnocení zapojení svalstva trupu při valčíku - porovnání aktivity vybraných svalů mezi tanečními partnery - Mikulíková, Petra; Satrapová, Lenka; Vitošek, Pavel (Česká kinantropologie, 2012)
Studie se zabývá rozborem kineziologického charakteru a vytvořením rámcové koordinační mapy vybraných svalových skupin zapojujících se během tance – valčíku u tanečního páru. Tanec je koordinačně velmi náročná pohybová aktivita, kterou na různých výkonnostních úrovních a v různých stylech provozuje velká část populace. V tanečním sportu je kladen důraz mimo jiné také na držení těla, kde můžeme zejména u partnerky vidět specifické taneční držení – tzv. hrudní odklon (Odstrčil, 2004). Cílem studie bylo sledovat míru zapojení vybraných svalových skupin v časovém sledu a rozdílnost zapojení vybraných svalových skupin u partnera a partnerky. A také poukázat na to, zda je zapojení svalů při valčíku prospěšné či spíše zatěžující pro pohybový aparát. V případové studii byl sledován profesionální taneční pár metodou povrchové elektromyografie v kombinaci s plošnou kinematografickou analýzou pomocí synchronizovaného videozáznamu. Zpracování výsledků bylo provedeno pomocí programů Microsoft Excel, Matlab a Dartfish. Výsledky prokazují nedostatečnou koordinaci ventrální a dorsální muskulatury u partnera i partnerky v tanečním páru, pořadí aktivace se u partnerů liší v závislosti na fázi pohybového prvku. Na základě našich výsledků by bylo vhodné zařadit do tréninkového plánu tanečníků vhodně zvolená kompenzační cvičení a speciální cvičení pro aktivaci hlubokého stabilizačního systému. Výsledky nelze zobecnit na širší populaci.
Keywords: svalová síla; svalová kontrakce; Humans; kineziologie aplikovaná; lokomoce; Muscle Contraction; tanec; Female; dospělí; financování organizované; povrchová elektromyografie; Financing, Organized; lidé; Electromyography; postura; Muscle Strength; Adult; ženské pohlaví; Male; trup; Statistics as Topic; Torso; Locomotion; postura těla; mužské pohlaví; statistika jako téma; Kinesiology, Applied; elektromyografie; Dancing; Posture