Fertilitu zachovávající postupy v onkogynekologii - Robová, Helena; Rob, Lukáš; Pluta, Marek; Halaška, Michael; Chmel, Roman; Škapa, Petr (Postgraduální medicína, 2012)
Přehledový článek prezentuje aktuální možnosti fertilitu zachovávajících léčebných postupů v onkogynekologii. Tato problematika je velmi aktuální, a to zejména v České republice, kde se plánování těhotenství posunulo v posledních třech desetiletích do pozdějšího věku ženy. Ve věku do 40 let je v současné době nejvíce žen s gynekologickými nádory ve skupině karcinomů děložního hrdla, další skupinu tvoří zhoubné nádory ovarií, méně často se vyskytují zhoubné nádory děložního těla (karcinomy endometria), maligní formy gestační trofoblastické nemoci a nejméně karcinomy vulvy. Zejména u mladých dívek se v ženských reprodukčních orgánech mohou vyskytovat i raritní nádory (rabdomyosarkom dělohy nebo pochvy, sarkomy měkkých tkání vulvy, dělohy nebo melanomy vulvy, pochvy). Rozhodnutí o provedení fertilitu zachovávajících terapeutických postupů musí vždy předcházet týmová rozvaha odborníků řady specializací, ve které má onkogynekolog vedoucí postavení. Velmi důležitá je však i role zkušeného klinického onkologa, histopatologa, radioterapeuta a specializovaného radiodiagnostika. Klíčovou roli o definitivní volbě postupu má však dobře informovaná klientka, v případě jejího souhlasu i její blízcí a u nezletilých zákonní zástupci. V článku je popsán přehled dnes nejužívanějších fertilitu zachovávajících postupů u pacientek s gynekologickými zhoubnými nádory.
Keywords: gynekologické chirurgické výkony; dospělí; nádory vaječníků; gestační trofoblastická nemoc; Trachelectomy; lymfadenektomie; Neoadjuvant Therapy; Female; Adult; ženské pohlaví; trachelektomie; neoadjuvantní terapie; lidé; fertilita; Genital Neoplasms, Female; Uterine Neoplasms; Lymph Node Excision; Ovarian Neoplasms; nádory vulvy; nádory děložního čípku; Vulvar Neoplasms; nádory dělohy; Fertility; konzervativní operace; gynekologické nádory; Gynecologic Surgical Procedures; Uterine Cervical Neoplasms; Uterine Cervical Dysplasia; nádory ženských pohlavních orgánů; Gestational Trophoblastic Disease; dysplazie děložního hrdla; Humans