Úskalí diagnostiky karcinomu plic – jak patolog přispívá k výběru správné terapie - Staněk, Libor; Lísová, Soňa; Povýšil, Ctibor (Postgraduální medicína, 2012)
Pro terapii karcinomu plic je nezbytná především znalost histopatologického typu nádoru, stupně diferenciace (gradingu) a stadia onemocnění (stagingu), ale v poslední době také jeho klasifikace a subtypizace na molekulárněbiologické a cytogenetické úrovni. Patolog dnes musí vyhodnotit nejen histologické znaky, ale i prognostické a prediktivní markery, které rozhodují o použití a úspěšnosti klasické chemoterapie nebo o aplikaci cílené biologické léčby.
Keywords: prediktivní diagnostika; mutace genů; Predictive Value of Tests; prediktivní hodnota testů; bronchogenní karcinom; Carcinoma, Small Cell; lidé; Lung Diseases; histologická diagnostika; plicní nemoci; malobuněčný karcinom; molekulární patologie; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; Pathology, Molecular; nemalobuněčný karcinom plic; Carcinoma, Bronchogenic; Humans