Komunitní a skupinová psychoterapie jako varianta celostní péče - Kryl, Michal; Krochtová, E (PsychoSom, 2012)
Nereduktivní celostní péče o nemocné oslovuje všechny dimenze lidské existence – tělesnou, duševní, mezilidskou i spirituální. Následující text přináší zprávu o nově vzniklém pracovišti pokoušejícím se léčebně ovlivnit duševní poruchy včetně jejich tělesné reprezentace či vzájemných psychosomatických souvztažností. V odkrývající psychoterapeutické práci tematizující pacientovy vztahy a zacházející s nimi dochází (z povahy věci) vcelku přirozeně k prozkoumávání témat svobody, smrti, lásky, víry, aj., tedy témat „univerzálně lidských“, existenciálních. Předložená kazuistika mladé ženy si klade za cíl ilustrovat souvislosti mezi curriculem jejího života a způsobem jejího tělesného i duševního stonání.
Keywords: dospělí; holistické zdraví; Humans; bronchiální astma; Asthma; Interpersonal Relations; Hospitals, Psychiatric; sebepoškozování; Holistic Health; psychosomatické souvislosti; Inpatients; skupinová psychoterapie; astma bronchiale; interpersonální vztahy; diabetes mellitus; Adult; celostní péče; Psychophysiologic Disorders; Diabetes Mellitus, Type 1; hospitalizovaní pacienti; Psychotherapy, Group; diabetes mellitus 1. typu; tyreoiditida; ženské pohlaví; ústavy pro duševně nemocné; Diabetes Mellitus; lidé; Self Mutilation; Thyroiditis; psychosomatické poruchy; Female