Analytické zpracování MR obrazů v diagnostice farmakorezistentní epilepsie - Pail, Martin; Mareček, Radek; Brázdil, Milan (Neurologie pro praxi, 2012)
Epilepsie je jedno z nejčastějších závažných neurologických onemocnění. I přes významný pokrok v neurozobrazovacích metodách stále existuje mnoho strukturálních změn, které mohou být v kauzální souvislosti s epilepsií a jež nemusí být vizuálně prokázány při klasickém MR či CT vyšetření (např. řada malformací kortikálního vývoje). Bylo vytvořeno několik matematických metod, využívajících MR obrazy, k detekci morfologicky změněné tkáně a zvyšující tak citlivost vyšetření. V anglické literatuře se tyto postupy nazývají MRI postprocessing (Jackson et al., 2010). Tyto metody pak mohou výrazně napomáhat v detekci diskrétních epileptogenních lézí a stát se tak významnou součástí předoperačního vyšetření v rámci epileptochirurgického programu.
Keywords: Financing, Organized; Imaging, Three-Dimensional; statistické modely; Malformations of Cortical Development; modely neurologické; Humans; lidé; magnetická rezonanční tomografie; Models, Neurological; léková rezistence; financování organizované; mozek; Magnetic Resonance Imaging; junctions; malformace mozkové kůry; počítačové zpracování obrazu; Image Processing, Computer-Assisted; epilepsie; automatizovaný kurvilineární model; zobrazování trojrozměrné; fokální kortikální dysplazie; voxel–based morfometrie; Brain; Drug Resistance; Models, Statistical; Focal Cortical Dysplasia; Epilepsy