Statistical analysis of competing risks: Overall survival in a group of chronic myeloid leukemia patients - Fürstová, Jana; Valenta, Zdeněk (European Journal for Biomedical Informatics, 2011)
Úvod: Analýza prežití je soubor statistických metod, ve kterých je zkoumána doba do výskytu sledované události. Sledujeme-li nekolik ruzných událostí (nebo nekolik ruzných prícin jedné události) a výskyt nekteré z techto událostí znemožnuje výskyt ostatních, tato situace se nazývá konkurující rizika (competing risks). Jelikož konkurující rizika nesplnují fundamentální predpoklad nezávislého cenzorování, nelze k jejich analýze použít standardní metody analýzy prežití. Cíl: Cílem tohoto clánku je predstavit model konkurujících rizik a základní neparametrické metody vhodné k jejich analýze. Metody jsou poté predvedeny na reálných datech, která zahrnují 118 pacientu trpících chronickou myeloidní leukémií (CML) lécených na Hemato-onkologické klinice olomoucké Fakultní nemocnice. Metody: Analyzovány jsou dva typy událostí – úmrtí v souvislosti s CML a úmrtí z jiných prícin. V rámci analýz jsou porovnány pravdepodobnosti celkového prežití pro ruzné skupiny pacientu pro oba typy událostí, a dále jsou zjišteny rizikové faktory ovlivnující délku prežití pacientu s CML. Predvedeny jsou též prediktivní pravdepodobnosti prežití pro oba typy událostí se stratifikací podle rizikových faktoru. Výsledky: Výsledky speciálních metod vytvorených pro analýzu konkurujících rizik jsme porovnali s výsledky metod standardní analýzy prežití. Standardne používaná klinická klasifikace pacientu dle Sokalova skóre se jeví být rozporuplná. Zatímco skóre by melo rozlišit pacienty vysoce rizikové od málo rizikových ve vztahu k CML, z provedených analýz vyplývá, že toto skóre je vhodné pouze k predpovedi události z jiných prícin než CML. Mgr. Jana Fürstová Závery: V clánku jsme ukázali, jak duležité je správné cenzorování a využití vhodných metod analýz konkurujících rizik. Používání Sokalova skóre ke klasifikaci pacientu s CML by melo být dukladne zváženo.
Keywords: rizikový faktor; financování organizované; dospělí; Statistics as Topic; hodnocení rizik; Female; statistika jako téma; Mortality; Adult; Drug Therapy; mladý dospělý; ženské pohlaví; Predictive Value of Tests; Adolescent; prediktivní hodnota testů; Grayuv test; Leukemia, Myeloid, Chronic-Phase; lidé; Survival Analysis; funkce kumulativní incidence; funkce specifického rizika; celkové prežití; chronická fáze myeloidní leukemie; Fineuv-Grayuv regresní model; farmakoterapie; Risk Assessment; mortalita; základní riziková funkce; konkurující rizika; Financing, Organized; Risk Factors; log-rank test; Male; Young Adult; rizikové faktory; analýza přežití; subdistribucní riziková funkce; lidé středního věku; mužské pohlaví; Middle Aged; mladiství; riziková množina; Humans