Medical informatics meets medical education: the Croatian experience - Kern, Josipa; Fišter, Kristina (European Journal for Biomedical Informatics, 2011)
Cilj: U radu se opisuje aktualno medicinsko-informaticko obrazovanje na Medicinskom fakultetu, Sveucilišta u Zagrebu. Metode: Opisuje se postojeci medicinsko-informaticki obrazovni program i studentski istraživacki rad u medicinskoj informatici na integriranoj preddiplomskoj i diplomskoj razini te na poslijediplomskom studiju Biomedicina i zdravstvo. Rezultati: Tri su pristupa medicinsko-informatickom obrazovanju na integriranoj preddiplomskoj i diplomskoj razini studija medicine: (1) osnove medicinske informatike, predmet koji se upisuje na prvoj godini studija medicine, (2) medicinska informatika, predmet koji se upisuje na petoj godini studija, te (3) individualna studentska istraživanja. Medicinsko-informaticki sadržaji su usklaeni s Preporukama za medicinsko-informaticko obrazovanje korisnika informacijskih tehnologija koje je izdala Meunarodna asocijacija za medicinsku informatiku (IMIA – International Medical Informatics Association) i prilagoeni studentima s obzirom na mjesto medicinske informatike u kurikulumu. Poslijediplomsko obrazovanje kao viša razina obrazovanja na Medicinskom fakultetu ukljucuje nekoliko pretežito elektivnih medicinsko-informatickih predmeta s temama o medicinsko-informatickoj metodologiji, zdravstvenim informacijskim sustavima, simulacijskom modeliranju, strojnom ucenju i otkrivanju znanja u medicinskim domenama, kao i medicinska statistika te analiza slobodnog teksta. Osim navedenog ukljucena je i telemedicina, elektro-fiziološke metode u medicinskim istraživanjima i osnove medicine utemeljene na znanstvenim cinjenicama. Zakljucak: Studenti medicine pocinju prepoznavati ulogu informacija u svojoj buducoj struci. Zanimaju ih medicinsko-informaticke aplikacije kao potpora njihovu buducem radu s pacijentima i u istraživanju. Posebni interes pokazali su individualno istražujuci u podrucju strojnog ucenja, simulacijskom modeliranju, medicinskom odlucivanju, u zaštiti medicinskih podataka, e-ucenju i evaluaciji informatickih aplikacija namijenjenih lijecniku.
Keywords: Education; studium lékařství specializační postgraduální; výchova a vzdělávání; lékařská informatika; studium lékařství; Humans; Education, Medical; Education, Medical, Graduate; lidé; Croatia; Chorvatsko; Medical Informatics