Kvalita života pacientů s demencí z pohledu rodinných příslušníků - Kršíková, Taťána; Bužgová, Radka (Ošetřovatelství a porodní asistence, 2011)
Cíl: Cílem výzkumu bylo zjistit kvalitu života seniorů s demencí pohledem rodinných příslušníků. Dále pak porovnat vnímání kvality života seniorů s demencí rodinnými příslušníky v závislosti na prostředí, ve kterém senior žije. Metodika: Byl proveden kvalitativní výzkum, metodou sběru dat byl nestandardizovaný rozhovor. Výzkumu se zúčastnilo 9 rodinných příslušníků pacientů s demencí. Na základě analýzy dat byly stanoveny 4 kategorie: 1. změny v psychické oblasti, 2. změny kognitivních funkcí, 3. změny v oblasti aktivit denního života a instrumentálních všedních činností a 4. celkové vnímání kvality života. Výsledky: Z pohledu rodinných příslušníků nejvíce zhoršuje kvalitu života seniorů s demencí ztráta paměti, která je vyřazuje z běžného života, dále ztráta schopnosti orientace v prostoru a čase a ztráta schopnosti vykonávat činnosti běžného denního života. Kvalitu života snižují také smyslové poruchy, které pacienty uvádějí do ještě větší sociální izolace a mohou v nich podporovat nárůst paranoidity. Rodinní příslušníci hodnotili kvalitu života svých blízkých v domácím prostředí výrazně lépe v porovnání s kvalitou života pacientů s demencí umístěných v domově pro seniory. V domácím prostředí měli senioři více podnětů, byli více aktivizováni a vtahováni do rodinného a společenského života. Po nástupu do institucionální péče došlo k zhoršení příznaků onemocnění a postupnému vyřazení nemocných z aktivizačních programů. Závěr: Důležitou součástí zvýšení kvality života pacientů s demencí je podpora rodinných pečovatelů, aby nemocní mohli zůstat co nejdéle ve svém přirozeném prostředí.
Keywords: Hallucinations; péče o sebe; Evaluation Studies as Topic; Male; kvalita života; Dementia; Family; Self Care; rodina; hodnotící studie jako téma; rozhovory jako téma; Quality of Life; Interviews as Topic; demence; geriatrické ošetřovatelství; halucinace; hospitalizace; hygiena; statistika jako téma; Home Nursing; Adult; Food Preferences; preference v jídle; dospělí; mužské pohlaví; Patient Rights; Cognitive Behavioral Therapy; kognitivně behaviorální terapie; Severity of Illness Index; senioři nad 80 let; lidé; práva pacientů; ženské pohlaví; Humans; domácí ošetřování; Memory; paměť; Hospitalization; Hygiene; Aged, 80 and over; senior; institucionální péče; stupeň závažnosti nemoci; Female; Statistics as Topic; Aggression; agrese; lidé středního věku; Geriatric Nursing; rodinní pečovatelé; Middle Aged