Pozdní ototoxicita cisplatiny u pacientů s meduloblastomem - Pluháčková, Dagmar; Kepák, Tomáš; Brož, M (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2012)
Cisplatina je v současné době široce užívaným chemoterapeutikem u mnoha typů neoplazií. Má však celou řadu nežádoucích účinků. Literatura uvádí, že senzorineurální porucha sluchu, jako jeden z nežádoucích účinků, postihuje od 26 % do více než 90 % pacientů, dle typu tumoru, typu terapie, stavu pacienta. Sledování stavu sluchu je důležité nejen v průběhu chemoterapie, kdy eventuální změna léčebného plánu může zamezit výraznější poruše sluchu, ale i po ukončení chemoterapie pro pozdní následky užívání cisplatiny.
Keywords: Female; pozdní následky; protinádorové látky; Chemotherapy, Adjuvant; otoakustické emise spontánní; mužské pohlaví; Hearing; adjuvantní chemoterapie; Medulloblastoma; cisplatina; prospektivní studie; Humans; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Prospective Studies; časové faktory; Child, Preschool; senzorineurální porucha sluchu; audiometrie; lidé; Male; nežádoucí účinky léčiv; Cisplatin; Otoacoustic Emissions, Spontaneous; Time Factors; meduloblastom; Hearing Loss, Sensorineural; ženské pohlaví; percepční nedoslýchavost; Child; Antineoplastic Agents; Audiometry; předškolní dítě; Hearing Disorders; cisplatin; poruchy sluchu; dítě; sluch