Koroze keramických materiálů. Původní sdělení - Vavřičková, Lenka; Dostálová, Taťjana; Krejčová, Anna; Šrámková, Jitka; Slížová, Dáša (LKS, 2012)
Cílem práce bylo stanovení koroze keramických materiálů. Celkem bylo vybráno pro analýzu 11 druhů keramických materiálů, jejichž složení bylo kvalitativně sledováno pomocí rentgen-fluorescenční spektrometrie. Pro sledování korozního chování byl zvolen výluh kyselinou chlorovodíkovou, který byl analyzován pomocí ICP-OES. Ve výluzích bylo nalezeno měřitelné množství následujících prvků: sodíku, hořčíku, železa, manganu, zinku, křemíku, hliníku, yttria a titanu. Zirkonium a zlato byly detekovány pouze ve velmi malém množství. Žádný z dentálních materiálů včetně keramiky není zcela odolný vůči korozi. IGA NS/9744–3–2008.
Keywords: Materials Testing; Corrosion; spektrometrie; Financing, Organized; ionty; Spectrometry, Fluorescence; Ceramics; lidé; Ions; financování organizované; fluorescenční spektrometrie; testování materiálů; Humans; keramika; zubní náhrady; Dentures; koroze