Invazivní pneumokoková onemocnění v České republice v roce 2011 - Motlová, Jitka; Beneš, Čestmír; Kozáková, Jana; Křížová, Pavla (Zprávy Centra epidemiologie a mikrobiologie (2011, Print), 2012)
V roce 2011 bylo do surveillance databáze, spojující data NRL a data EPIDATu zařazeno celkem 385 případů IPO, z nich 93 (24,2 %) představuje pneumokoková meningitida (PM), 292 (75,8 %) případů zahrnují další závažné formy onemocnění, provázené bakteriémií, včetně pneumonie. Celková nemocnost IPO a PM vykazovala v roce 2011 poněkud vyšší hodnoty ve srovnání s předchozím rokem (3,7/100 000, resp. 0,9/100 000), které mohou být ovlivněny i kvalitnějším prováděním surveillance IPO v roce 2011. Nejvyšší věkově specifická nemocnost IPO byla v roce 2011 opět zjištěna u pacientů nejvyšší věkové skupiny - 65 let a starších (8,1/100 000) a dětí do 1 roku věku (5,1/100 000). Z 385 IPO bylo posláno do NRL k typizaci 334 (86,8 %) izolátů S. pneumoniae. V nejmladší věkové skupině 0-11 měsíců, která je cílovou vakcinační skupinou pro konjugované pneumokokové vakcíny, nebylo zjištěno žádné IPO způsobené sérotypem zahrnutým do konjugovaných pneumokokových vakcín. Nulový výskyt IPO způsobených vakcinačními sérotypy v cílové vakcinační věkové skupině byl zjištěn poprvé za dobu provádění surveillance IPO a toto lze jednoznačně označit za úspěch zavedené plošné vakcinace malých dětí konjugovanými pneumokokovými vakcínami. V roce 2011 je možno pozorovat vzestup celkové nemocnosti působené sérotypy nezařazenými v pneumokokových konjugovaných vakcínách, tzv. serotype replacement, který u dětí pod 5 let věku započal již v roce 2010 a není zatím pozorován u seniorů nad 65 let věku. V roce 2011 dosáhla celková smrtnost IPO i PM prakticky stejné hodnoty jako v roce 2010 a zůstává vysoká po celou dobu provádění surveillance. Hlášeno bylo 53 úmrtí IPO, ze 46 kmenů typovaných v NRL patřilo 24 k některému z typů preventabilních konjugovanými vakcínami.
Keywords: lidé středního věku; statistika jako téma; pneumokokové vakcíny; novorozenec; Serologic Tests; Adolescent; Infant, Newborn; Meningitis, Pneumococcal; mladý dospělý; Infant; kojenec; Humans; Statistics as Topic; pneumokoková meningitida; dospělí; nemocnost; incidence; sérotypy; Child, Preschool; smrtnost; pneumokokové infekce; Mortality; Czech Republic; Pneumococcal Vaccines; morbidita; sérologické testy; Morbidity; lidé; Middle Aged; Pneumococcal Infections; Child; surveillance; Clinical Laboratory Techniques; klinické laboratorní techniky; Česká republika; předškolní dítě; Young Adult; dítě; Adult; mortalita; mladiství; Incidence