Vybrané akutní stavy u nemocných zařazených do programu paliativní onkologické péče - Slováček, Ladislav; Filip, Stanislav; Slováčková, Birgita; Slánská, Iva; Priester, Peter (Onkologie (Olomouc, Print), 2012)
Léčebně neovlivnitelná progrese onkologického onemocnění a předchozí protinádorová terapie, kterou pacient absolvoval, jsou častou příčinou náhlého zhoršení celkového stavu pacienta. Hovoříme o akutních stavech, které pacientovi zhoršují jeho celkovou kvalitu života včetně jeho ohrožení na životě. Autoři se ve svém sdělení zabývají problematikou vybraných akutních stavů u nemocných s ukončenou onkologickou léčbou a zařazených do programu paliativní onkologické péče.
Keywords: financování organizované; Palliative Care; Hypercalcemia; Seizures; delirium; paliativní péče; Pericardial Effusion; komprese míchy; Superior Vena Cava Syndrome; krvácení; lidé; Intestinal Obstruction; nekróza; intrakraniální hypertenze; Intracranial Hypertension; Delirium; hyperkalcemie; Necrosis; bolest; Humans; Financing, Organized; tromboembolie; pacient; střevní obstrukce; náhlé příhody; Hemorrhage; Pain; lékařská onkologie; syndrom horní duté žíly; perikardiální efuze; Thromboembolism; Emergencies; Spinal Cord Compression; záchvaty; Medical Oncology