Úloha sestry v prevenci a léčbě bolestí páteře - Tisoňová, Veronika; Fulová, Jana (Sestra (Praha), 2012)
Bolesti páteře se svým častým výskytem stávají vážným zdravotním a ekonomickým problémem. V současnosti prakticky každý dospělý člověk alespoň jedenkrát v životě zažil menší či větší epizodu bolestí zad, přičemž se frekvence a závažnost těchto obtíží zvyšuje a snižuje se věková hranice lidí, kteří tyto problémy pociťují! Bolesti páteře nejsou pouze příznakem rozvinutého onemocnění páteře. V dnešní „uspěchané“ době se také náš životní styl podílí na vzniku bolestí páteře, kterých je stále více, ale času na jejich prevenci a léčbu je stále méně.
Keywords: Patient Education as Topic; ošetřovatelská péče; škola páteře; vzdělávání pacientů jako téma; obratle; lidé; Nursing Care; průzkumy a dotazníky; zdravotní sestry; nemoci páteře; Surveys and Questionnaires; Pain; Humans; Nurses; vztahy mezi ošetřovatelkou a pacientem; bolest; degenerativní onemocnění páteře; Spinal Diseases; Nurse-Patient Relations