Rozsáhlá infiltrace perikardu metastázami ne-Hodgkinova lymfomu - Bláha, Karel; Holm, František; Vondrák, Jiří; Mackerle, David (Intervenční a akutní kardiologie, 2012)
V rozvinutých zemích je v současné době perikardiální výpotek vzniklý v souvislosti s maligním onemocněním nejčastější příčinou vzniku srdeční tamponády. V kazuistice popisujeme případ pacientky hospitalizované pro hemodynamicky významný perikardiální výpotek, který vedl v krátké době k rozvoji srdeční tamponády. I přes úspěšně provedenou perikardiocentézu pacientka zemřela v důsledku srdečního selhání s klinickým obrazem konstriktivní perikarditidy. Příčinou byla infiltrace perikardu při šíření primárního ne-Hodgkinova lymfomu mediastina, která vedla k útlaku srdce nádorovými hmotami.
Keywords: perikardiální výpotek; Biopsy; Pericardiocentesis; Lymphoma, Non-Hodgkin; Heart Neoplasms; Humans; perikard; srdeční tamponáda; biopsie; Fatal Outcome; nádory srdce; Thorax; fatální výsledek; Pericardial Effusion; Pericarditis, Constrictive; echokardiografie; konstriktivní perikarditida; hrudník; nehodgkinský lymfom; Disease Progression; srdeční selhání; Cardiac Tamponade; perikardiocentéza; ženské pohlaví; Echocardiography; Pericardium; lidé; Heart Failure; Aged; senioři; progrese nemoci; perikardiální efuze; Female