Případ akcidentální otravy chlapců veterinárním anestetikem - Mizerová, Linda; Černá, Olga; Fabianová, Jana; Klement, Petr; Lorenčík, David; Pokorná, Pavla; Srnský, Pavel; Votruba, Václav (Československá pediatrie, 2012)
Xylazin je veterinární anestetikum používané ve veterinární medicíně k anestezii velkých i malých zvířat. Akcidentální otravy u dospělých byly popsány sporadicky, obvykle u pracujících ve veterinární praxi. Intoxikace u dětí je velmi vzácná. V předložené kazuistice je popsán klinický průběh perorální otravy sourozenců, kteří záměnou lahví s anestetikem a s limonádou vypili 60–80 ml xylazinu. Lékař RZP po příjezdu hodnotil staršího bratra podle GCS (Glasgow coma Scale) 8 b. Během transportu došlo k rozvoji hypoventilace s nutností intubace a umělé plicní ventilace. Spontánní dechová aktivita se objevila až po 5 hodinách, zatímco 20 hodin po požití se rozvinula gastrointestinální symptomatologie ve formě opakovaného zvracení. Mladšímu bratrovi ještě před příjezdem RZP podal přítomný anesteziolog 1,5 mg Atropinu i. v. z důvodu bradykardie. Lékař RZP hodnotil chlapce podle GCS 11 b. později se u něj rozvinula hypertenze a tachykardie. U obou chlapců se objevil sklon k tranzitorní hyperglykemii. Do 38 hodin se stav obou chlapců upravil. Závěr: Dominantním účinkem xylazinu u dětí je útlum CNS (centrální nervový systém) a kardiodeprese. Méně častá je hyperglykemie, mióza a zvracení.
Keywords: Xylazine; veterinární léky; anestetika; Adrenergic alpha-2 Receptor Agonists; alfa-2-adrenergní receptory - agonisté; Critical Care; předškolní dítě; Humans; Veterinary Drugs; Financing, Organized; xylazin; Anesthetics; financování organizované; Consciousness Disorders; poruchy vědomí; mužské pohlaví; Child, Preschool; α2 agonisté; porucha vědomí; lidé; péče o pacienty v kritickém stavu; intoxikace; Male