Antibiotická rezistence bakteriálních původců nejčastějších komunitních infekcí v České republice - Žemličková, Helena (První linie, 2012)
Výsledky dlouhodobého sledování stavu citlivosti u nejvýznamějších komunitních pato - genů vyvolávajících respirační infekce ( s treptococcus pyogenes, s treptococcus pneumoniae a haemophilus influenzae) potvrzují velmi dobrou účinnost penicilinu (amoxicilinu) pro terapii těchto infekcí. u kmenů Escherichia coli izolovaných z moče (původci akutní cystitidy) byla zjištěna přetrvávající výborná účinnost nitrofurantoinu. Naproti tomu u ostatních skupin antibiotik či chemoterapeutik (aminopeniciliny, chinolony, ko-trimoxazol) byl zjištěn významný nárůst rezistence.
Keywords: Streptococcus pyogenes; Longitudinal Studies; Humans; infekce močového ústrojí; antibiotická rezistence; Respiratory Tract Infections; Haemophilus influenzae; Escherichia coli; lidé; longitudinální studie; Data Interpretation, Statistical; Community-Acquired Infections; Czech Republic; infekce dýchací soustavy; infekce získané v komunitě; Statistics as Topic; Drug Resistance, Microbial; Streptococcus pneumoniae; Urinary Tract Infections; Česká republika; statistika jako téma; interpretace statistických dat