Viscerální leishmanióza (dvě kazuistiky) - Beneš, Jiří; Kabelková, Maria; Holečková, Petra; Kozák, Tomáš; Benešová, Kateřina; Mikulenková, Dana; Nohýnková, Eva (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2012)
Jsou popsány dva případy importované viscerální leishmaniózy u občanů České republiky. Prvním nemocným byl 32letý dosud zdravý muž, který se nakazil během dovolené v Itálii (Bibione) pět měsíců před vznikem nemoci. Druhý byl 62letý muž, u něhož nemoc propukla 18 měsíců po pobytu v Chorvatsku (Makarska) v návaznosti na chemoterapii podanou pro metastazující tumor varlete. Oba pacienti byli úspěšně vyléčeni amfotericinem vázaným na fosfolipidový nosič (Abelcet). V článku jsou diskutovány obtíže při stanovení správné diagnózy u tohoto parazitárního onemocnění.
Keywords: importované infekce; cestování; Leishmaniasis, Visceral; leishmanióza viscerální; Middle Aged; Communicable Diseases, Imported; dospělí; imunokompromitovaný pacient; lidé středního věku; Humans; amfotericin B. Abelcet; Immunocompromised Host; Adult; Travel; mužské pohlaví; lidé; Male