Návrh podpory racionální volby antibiotik praktickým lékařům ze strany zdravotních pojišťoven - Prokeš, Michal; Jindrák, Vlastimil (Revizní a posudkové lékařství, 2012)
Příliš časté předepisování antibiotik v ambulantní praxi v mnoha zemích světa významně zvýšilo rezistenci mikrobů vůči antibiotikům u ambulantně léčených bakteriálních infekcí. Také v České republice proto čím dál tím více potřebujeme optimalizovat preskripci antibiotik v ambulantní praxi. Na základě zahraničních zkušeností s intervencemi snižujícími neadekvátní preskripci ATB v této práci navrhujeme metodu, která by poskytla předepisujícím lékařům rozbory preskripce, které jsou jedním ze základních kamenů podpory správné preskripce ATB.
Keywords: zdravotní pojištění; Statistics as Topic; ambulantní péče; statistika jako téma; posudkové řízení; Bacterial Infections; Insurance, Health; rozbory preskripce; lidé; hodnocení spotřeby léčiv; Drug Resistance, Microbial; Anti-Bacterial Agents; Drug Prescriptions; nevhodné předepisování; Humans; Ambulatory Care; Peer Review; preskripce antibiotik; audit preskripce; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Drug Utilization Review; Practice Guidelines as Topic; Czech Republic; Internet; revize kvality lékařské péče; Česká republika; Inappropriate Prescribing; lékové předpisy; Medical Audit; antibakteriální látky; General Practitioners; internet; praktičtí lékaři; antibiotická rezistence; bakteriální infekce