Genetický polymorfismus histamin N-metyltransferázy ve vztahu k behaviorální reakci na aditiva v potravě - Drtílková, Ivana (Česká a slovenská psychiatrie, 2012)
Nebylo prokázáno, že umělé přísady stravy jsou příčinou ADHD, avšak některé studie ukazují, že určitá umělá barviva a konzervanty v potravě mohou být příčinou zhoršení hyperaktivního chování u některých dětí. Stevenson et al.12 sledovali ve dvojitě slepé, zkřížené studii s placebem účinek dvou směsí umělých barviv a benzoátu sodného podávaných v ovocném nápoji 297 dětem ze vzorku obecné populace. Nežádoucí účinek přídavků stravy na ADHD symptomy byl ovlivňován degradací histaminu v důsledku genetického polymorfismu HNMT T939C a Thrl05Ile. Varianty genů ovlivňující aktivitu histaminu mohou vysvětlit inkonzistentní výsledky mezi předchozími studiemi.
Keywords: Attention Deficit Disorder with Hyperactivity; Genetics; předškolní dítě; Humans; umělé přísady stravy; ADHD; Food Additives; Clinical Trials as Topic; klinické zkoušky jako téma; Polymorphism, Genetic; polymorfismus genetický; Histamine; Child, Preschool; Diet; hyperkinetická porucha; Histamine N-Methyltransferase; histamin-N-methyltransferasa; behaviorální symptomy; Behavioral Symptoms; potravinářské přísady; lidé; histamin; dítě; Child; dieta; genetika