Porozvodové uspořádání - Pavlát, Josef (Česká a slovenská psychiatrie, 2012)
Uspořádat porozvodovou péči o děti je obvykle nejnáročnější a nejdůležitější úkol, před nímž stojí rozvádějící se rodiče. Názory na to, jak má být porozvodo-vá péče uspořádána, se v čase měnily. Lze rozlišit tři hlavní uspořádání: výhradní péči matky a "navštěvujícího" otce, péči otce s "navštěvující" matkou a společnou (střídavou péči), kdy dítě pobývá střídavě v péči matky a otce. Nejčastěji volené uspořádání je výlučná péče matky (u nás v roce 2010 87 % dětí). Nicméně děti velmi často mají malý či žádný kontakt s otcem. Vzrůstá popularita společné péče. Diskuse této formy porozvodového uspořádání je velmi živá. Pro střídavou péči mluví skutečnost, že pro dítě je důležité, aby i po rozvodu mělo možnost zažívat pokračující vztah a péči obou rodičů. Problém spojený se střídavou péčí je menší stabilita prostředí. Tento institut přináší dětem obtíže, pokud se nezakládá na dohodě rodičů a je nařízen soudem. V zájmu dětí je porozvodové uspořádání, které minimalizuje konflikty mezi rodiči. Je vždy třeba každý případ posuzovat individuálně, vyvarovat se jakékoli předpojatosti pro tu či onu možnost.
Keywords: Divorce; dospělí; rodičovské porozvodové plány; rodičovský konflikt; výchova dítěte; dítě; Child Rearing; Adult; vztahy mezi rodiči a dětmi; rozvod; lidé; Family Conflict; narušování návštěv dětí; Parent-Child Relations; rodinné vztahy; Family Relations; Child; konflikt v rodině; Humans