Vliv dialyzační léčby na sérové hodnoty matrix-metaloproteináz před a po transplantaci ledviny - Marečková, Olga; Teplan, Vladimír; Piťha, Jan; Kalousová, Marta; Zíma, Tomáš; Skibová, Jelena; Viklický, Ondřej (Aktuality v nefrologii, 2012)
Úvod: Matrix-metaloproteinázy (MMP) hrají významnou roli u kardiovaskulárních (KV) onemocnění. Změny sérových hladin MMP jsou popisovány i u nemocných dialyzovaných a po transplantaci ledviny. Nejčastěji se jedná o matrixmetaloproteinázy 2 a 9 (MMP-2 a MMP-9) a matrix-metaloproteinázu PAPP-A (Pregnancy Associated Plasma Protein-A, těhotenský plazmatický protein-A). Cílem této práce je určit, zda změny sérových hodnot MMPs, prokázané u nemocných před transplantací ledviny (TL) a jeden rok po TL, jsou ovlivněny typem dialyzační léčby a její délkou. Metody: Sérové MMP-2, MMP-9, PAPP-A byly stanoveny před TL a za 12 měsíců po TL u 239 nemocných, 172 mužů, 67 žen, věk 53 (22-80) roků. Kontrolní skupinu tvořilo 22 zdravých osob, 10 mužů, 12 žen, věk 51,0 (22-76) roků. Sérové MMP byly stanoveny ELISA testem. Subklinickou aterosklerózu jsme definovali jako Belcaro skóre měřené ultrasonograficky na karotidách. Glomerulární filtrace GFR ml/min/1,73 m² byla měřena jako clearance kreatininu a MDRD. Výsledky: Hladiny PAPP-A v séru byly před TL, tedy v čase O, zvýšené proti kontrolám (p < 0,001). Vliv typu dialýzy se projevil především před TL. kdy u skupiny CAPD nemocných jsou při příchodu k TL vyšší hladiny MMP-2 ve srovnání s nemocnými léčenými HD (332,7 ± 108 proti 234 ± 49,2 ng/ml, p < 0,05). Hladiny PAPP-A jsou u CAPD nemocných naopak nižší než u HD nemocných (13,2 ± 4,9 proti 21,4 ± 10,3, p < 0,001). Doba dialýzy má významnou pozitivní korelaci s hladinami PAPP-A, zjištěnými před TL (r = 0,310, p < 0,01). Sérové hladiny MMP-9 byly před TL srovnatelné s kontrolami, 1 rok po TL byly proti kontrolám významně zvýšené (p < 0,001). Zvýšené hodnoty MMP-9 jeden rok po TL významně pozitivně korelovaly s funkcí štěpu, stanovenou jako MDRD (r = 0,3102, p< 0,01). Závěr: Vliv typu dialýzy se projevil především před TL, kdy u CAPD nemocných byly vyšší hladiny MMP-2 ve srovnání s nemocnými léčenými HD. Hladiny PAPP-A byly u CAPD naopak nižší než u HD. Doba dialýzy významně pozitivně korelovala s hladinami PAPP-A před TL. Novým zjištěním je významná pozitivní korelace zvýšených hodnot MMP-9 jeden rok po TL s renální funkcí Stanovenou jako MDRD.
Keywords: financování organizované; dospělí; Pregnancy-Associated Plasma Protein-A; matrixová metaloproteinasa 2; Female; Renal Dialysis; matrixové metaloproteinasy; dialýza ledvin; Adult; ženské pohlaví; lidé; Matrix Metalloproteinase 9; transplantace ledvin; Middle Aged; Risk Factors; Financing, Organized; Kidney Transplantation; Male; matrixová metaloproteinasa 9; Aged; Cardiovascular Diseases; Matrix Metalloproteinases; rizikové faktory; kardiovaskulární nemoci; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; Matrix Metalloproteinase 2; těhotenský plazmatický protein A; Humans