Motivation of MMORPG players with addictive behaviour in relation to internet use - Vondráčková, Petra; Šmahel, David (Adiktologie, 2012)
CÍLE: Popsat motivy ke hraní online her (tzv. MMORPG) u hráčů vykazujících prvky závislostního chování, důvody, které vedou tyto hráče k omezení hraní a způsob, jakým omezení hraní probíhalo. DESIGN: Kvalitativní studie. METODA: Obsahová analýza polostrukturovaných rozhovorů zaměřených na téma motivace a vývoj hraní SOUBOR: Šestnáct hráčů online her vykazujících rysy závislostního chování na Internetu (4 ženy a 12 mužů) ve věku 15-33 let. VÝSLEDKY: Motivace uváděné hráči pro jejich online h hraní jsou odreagování, seberealizace, kontakt s lidmi a zahanění nudy. Motivace pro hraní je dynamického charakteru a u jednotlivých hráčů se v průběhu času mění Motivy pro omezení hraní, které účastníci uváděli, byly: uvědomění si pohlcení hrou, zdravotní důvody, impuls z okolí, impuls ze hry. Strategie, které hráči volili k omezení online hraní, lze rozdělit do dvou základních skupin: postupné omezení se substitucí jiné online aplikace s „bezpečnějším profilem' a odinstalování hry ze svého počítače. ZÁVĚR: Výsledky motivace pro hraní potvrzují závěry zahraničních studií na toto téma a tuto kategorii rozšiřují o zcela nový submotiv hraní online her za účelem profesionálního růstu a možnosti se tímto či podobným tématem v budoucnu živit. Tato Studie navíc nově mapuje důvody pro omezení online her a způsob jeho omezení
Keywords: Male; internet; online závislost; online hry; Adolescent; Adult; dospělí; Motivation; mužské pohlaví; on-line systémy; Internet; návykové chování; mladiství; lidé; motivace; ženské pohlaví; Humans; Behavior, Addictive; Financing, Organized; Online Systems; Female; financování organizované