Průběh cytokinové odezvy u zvířecího modelu nitrobřišní sepse modifikované imunosupresí - Ročeň, Milan; Kieslichová, Eva; Kudla, Michal; Merta, Dušan; Šplíchal, Igor; Čáp, Jiří; Gürlich, Robert (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2012)
Cíl studie: Diagnostika sepse u imunokompromitovaných pacientů je obtížná pro jejich modifikovanou reakci na infekci. Cílem experimentu bylo porovnání časné klinické a laboratorní odpovědi na sepsi mezi experimentální skupinou septických miniprasat s imunosupresí a bez ní. Typ studie: Experimentální, srovnávací. Materiál a metoda: Experiment byl prováděn na miniprasatech. Sepse byla vyvolána užitím modelu cekální ligace a punkce (CLP). Miniprasata se shodnými vstupními parametry byla randomizována do 3 skupin, skupiny sepse (n = 10), skupiny imunosuprese (n = 11) s podáváním trojkombinace imunosupresivních léků (cyklosporin, metylprednisolon, mykofenolát mofetil) před operací a kontrolní skupiny (n = 6). Po celou dobu experimentu byly v tříhodinových intervalech monitorovány plazmatické hladiny vybraných cytokinů. Výsledky: U všech CLP zvířat došlo k rozvoji septického šoku s teplotou a hemodynamickou odezvou. Kinetika plazmatických koncentrací TNFα, IL-1β, interferonu-γ a CRP byla podobná ve skupině zvířat se sepsí i s imunosupresí. U imunosuprimovaných zvířat byly hodnoty IL-4 signifikantně nižší po celou dobu sledování, naopak u stejné skupiny byly hodnoty IL-8 zvýšené. Deset hodin po operaci byly hodnoty IL-6 významně vyšší ve skupině se sepsí než ve skupině s imunosupresí. Byl nalezen signifikantně vyšší vzestup hladin IL-10 v 19., 22., a 25. hodině po operaci ve skupině imunosuprimovaných zvířat ve srovnání se skupinou bez imunosuprese. Závěr: V našem experimentu jsme zjistili signifikantní rozdíly v cytokinové odpovědi na experimentálně navozenou sepsi mezi skupinami imunokompetentních a imunosuprimovaných zvířat.
Keywords: Clinical Trials as Topic; břišní dutina; Abdominal Cavity; cekální ligace a punkce; zvířata; klinické zkoušky jako téma; septický šok; biologické markery; cytokiny; sepse; imunosupresivní léčba; Cyclosporine; Sepsis; imunosupresiva; miniprase; Animals; Cytokines; cytokin; Immunosuppressive Agents; Biomarkers; miniaturní prasata; Swine, Miniature; Immunosuppression Therapy; Shock, Septic; cyklosporin