Varianty lidských chromozomů a jejich význam z pohledu klinické genetiky - Šípek, Antonín; Mihalová, Romana; Panczak, Aleš; Celbová, Lenka; Šípek, Antonín; Hazdrová, Iva; Gregor, Vladimír (Praktický lékař, 2012)
První souvislost chromozomové anomálie (trizomie chromozomu 21) a patologického fenotypu (Downova syndromu) byla objevena již před více než 50 lety. Od té doby prodělala klinická genetika významný rozvoj. Do dnešního dne byla popsána celá řada numerických i strukturních abnormalit lidského karyotypu, které jsou přímo odpovědné za různé klinické syndromy. Ne každá odchylka ve stavbě lidských chromozomů se však ukázala být patologickou. Dnes již známe celou řadu tzv. heteromorfismů – variant lidského karyotypu, které nikterak neovlivňují fenotyp svého nositele. Prakticky vždy jsou tyto varianty zděděné od jednoho z rodičů. Nejčastěji různé varianty zasahují chromozomy s oblastmi konstitutivního heterochromatinu (chromozomy 1, 9, 16 a Y) a akrocentrické chromozomy (13, 14, 15, 21 a 22). Přestože nejde o klinicky významné ani vzácné nálezy, může být vyhodnocení cytogenetikem i interpretace nálezu klinikem někdy zatíženo určitou nejistotou. Pokud je ve zprávě určené pro pacienta uveden kompletní cytogenetický nález i s variantou, je důležité pečlivé vysvětlení benigní povahy tohoto nálezu, aby se předešlo zbytečnému stresování pacienta.
Keywords: Heterochromatin; karyotyp; cytogenetika; Humans; Genetics, Medical; lékařská genetika; Chromosomes; Cytogenetic Analysis; Polymorphism, Genetic; heteromorfismus; polymorfismus genetický; heterochromatin; Chromosome Aberrations; cytogenetické vyšetření; chromozomy; Cytogenetics; lidé; Karyotype; chromozomální aberace