Tau protein and anti-tau antibodies in patients with multiple sclerosis - Fialová, Lenka; Bartoš, Aleš; Švarcová, Jana; Matouš-Malbohan, Ivan (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2012)
Cíl: Poškození neuronů u roztroušené sklerózy (RS ) může být doprovázeno uvolňováním cytoskeletálního tau proteinu, který interaguje s narušenými složkami imunitního systému za vzniku autoprotilátek. Koncentrace tau proteinu mohou být ovlivněny přítomností protilátek proti tau proteinu v séru a mozkomíšním moku (MMM). Metody: Tau protein i protilátky proti tau proteinu jsme stanovovali pomocí metod ELISA u 31 pacientů (14 pacientů s RS a 17 kontrolních neurologických pacientů). Vypočítali jsme tři poměry tau proteinu vztahující se ke koncentraci a) anti-tau protilátek v MMM, b) anti-tau protilátek v séru a c) intratékálně produkovaných anti-tau protilátek. Výsledky: Neprokázali jsme statisticky významné korelace mezi koncentracemi tau proteinu a protilátek proti tau proteinu v séru, v MMM ani anti-tau protilátek intratékálně produkovaných. Koncentrace tau proteinu v MMM ani žádný z vypočtených poměrů se nelišily mezi skupinou pacientů s RS a kontrolních pacientů. Závěr: Uvolňování tau proteinu do MMM a protilátková odpověď proti tau proteinu u RS jsou zřejmě na sobě nezávislé procesy, podobně jako u jiných neurologických pacientů.
Keywords: proteiny v mozkomíšním moku; Enzyme-Linked Immunosorbent Assay; Humans; lidé; Multiple Sclerosis; Cerebrospinal Fluid; ELISA; mozkomíšní mok; Cerebrospinal Fluid Proteins; tau Proteins; Autoantibodies; roztroušená skleróza; proteiny tau; autoprotilátky