Digitální archivace obrazových dat v gynekologii - Račanská, Eva; Ventruba, Pavel; Dostál, Otto; Javorník, Michal (Gynekológia pre prax, 2009)
Digitální archivace obrazových dat je běžnou součástí všech lékařských oborů. Gynekologie a porodnictví není v tomto směru žádnou výjimkou. Začleňování digitálních technologií do běžné praxe začalo od 70. let minulého století a v gynekologii bylo narozdíl od radiodiagnostiky poměrně pomalé. V současné době mají téměř všechny diagnostické zobrazovací přístroje výstup v digitální formě. V našem oboru se to týká zejména ultrazvuku a endoskopických kamer. Velkou výhodou takto vytvořeného materiálu je jeho vysoká kvalita, trvanlivost, bezpečné uložení a snadné vyhledání. Digitální obrazový materiál je součástí dokumentace pacienta, lze s ním snadno pracovat, sdílet s dalšími ošetřujícími lékaři a nemocničními zařízeními. Anonymizovaná data lze snadno využít jako zdroj obrazového materiálu pro výukové účely.
Keywords: PACS (Picture archiving and communication system), DICOM (Digital Imaging and Communication in Medicine), Digital data, Ultrasound, Endoscopy; Documentation; počítačové zpracování obrazu; endoskopie; radiologické informační systémy; gynekologie; ultrazvuk; Radiology Information Systems; Image Processing, Computer-Assisted; Teleradiology; teleradiologie; Endoscopy; PACS (Picture archiving and communication system), DICOM (Digital Imaging and Communication in Medicine), Digitální data, Ultrazvuk, Endoskopie; Ultrasonics; Gynecology; dokumentace