Atypický priebeh bronchopneumónie s extrapulmonálnymi komplikáciami spôsobenej infekciou Mycoplasma pneumoniae - Brnka, Robert; Jurkovičová, Ingrid; Koreň, Michal; Šteňová, Emöke (Praktický lékař, 2012)
Mycoplasma pneumoniae (M. pneumoniae) je extracelulárny patogén prenikajúci ciliárnou vrstvou dýchacej sliznice a pevne adherujúci na povrch epitelových buniek. Od ostatných baktérií sa odlišuje tým, že netvorí peptidoglykán a pevnú bunkovú stenu. Tento tesný kontakt buniek a mykoplaziem umožňuje fúziu membrán a výmenu antigénov, čím sa vysvetľujú mnohé extrapulmonálne komplikácie infekcie na základe autoimunitných reakcií , ako napr. myokarditída, perikarditída, encefalitída, periférna neuropatia, hemolytická anémia, koagulopatie, erythema nodosum, hepatocelulárny ikterus, akútna pankreatitída, akútna glomerulonefritída a iné. Diagnózu môžeme s vysokou pravdepodobnosťou stanoviť sérologickým vyšetrením titra protilátok imunoglobulínu M (IgM), kde za vysoko signifikantné sa považuje titer 1:32. Pozitivita IgM protilátok sa dokáže iba u 50–70 % pacientov po 7–10 dňoch od prepuknutia ochorenia, negatívny výsledok však možnú prebiehajúcu infekciu nevylučuje.
Keywords: bolesti hlavy; rentgendiagnostika břicha; Fever; exantém; Exanthema; Disseminated Intravascular Coagulation; mykoplazmová pneumonie; Pancytopenia; Immunoglobulin M; imunoglobulin M; antibakteriální látky; diseminovaná intravaskulární koagulace; rentgendiagnostika hrudníku; Mycoplasma pneumoniae; Radiography, Thoracic; prednison; Pneumonia, Mycoplasma; horečka; lidé; ženské pohlaví; Anti-Bacterial Agents; sérologické testy; Humans; Headache; Prednisone; Radiography, Abdominal; Liver Diseases; Serologic Tests; Female; lidé středního věku; nemoci jater; Middle Aged; pancytopenie