Pneumorachis - Doležel, Zdeněk; Ráčilová, Zdeňka; Jíra, Igor; Jobová, Martina; Pinkasová, Tereza (Pediatrie pro praxi, 2012)
Pneumorachis (PNR) je stav, kdy se v páteřním kanále nachází vzduch. Jde o situaci neobvyklou, většinou diagnostikovanou náhodně při zobrazovacích vyšetřeních zaměřených na jiné orgánové systémy. PNR je diagnóza radiologická, ne klinická. Vzduch se do páteřního kanálu dostává šířením měkkými tkáněmi a podél vertebrálních nervověcévních svazků nejčastěji u pacientů, u nichž došlo k rozvoji pneumomediastina, pneumotoraxu nebo pneumoperitonea. Ve většině případů je PNR asymptomatické a není provázeno žádnými komplikacemi. Uveden je případ adolescenta, kde ke vzniku PNR došlo na podkladě spontánního pneumomediastina.
Keywords: Neck Pain; Tomography, X-Ray Computed; Humans; Radiography, Thoracic; Mediastinal Emphysema; subkutánní emfyzém; páteřní kanál; spontánní pneumomediastinum; mužské pohlaví; vzduch; spinální emfyzém; Subcutaneous Emphysema; dyspnoe; bolest krku; Adolescent; mediastinální emfyzém; Valsalvův manévr; Valsalva Maneuver; bolesti na hrudi; Air; Spinal Canal; lidé; Chest Pain; mladiství; Dyspnea; počítačová rentgenová tomografie; rentgendiagnostika hrudníku; Male; dětský věk