Mikroendoskopie - Rejchrt, Stanislav; Kopáčová, Marcela; Bureš, Jan (Postgraduální medicína, 2012)
Rozpoznání adenomů a časných karcinomů při endoskopickém vyšetření představuje praktickou realizaci sekundární prevence slizničních karcinomů gastrointestinálního traktu. Slizniční neoplazie se odlišují od okolní sliznice změnou barvy, reliéfu a abnormalitami v průběhu povrchových cév. Moderní endoskopické metody usnadňují lékařům jejich identifikaci zvýrazněním těchto odchylek. Další krok představuje určení biologické povahy, odlišení léze nenádorové od nádorové, což je důležité pro další postup. Léze nádorové je zapotřebí odstranit endoskopicky nebo chirurgicky, nenádorové lze ponechat na místě. Mikroendoskopické techniky umožňují posouzení strukturálních i buněčných atypií a tak dosažení přesnější diferenciace mezi nádorovou a nenádorovou lézí.
Keywords: financování organizované; neoplazie trávicí trubice; Colonic Neoplasms; Financing, Organized; nádory tračníku; Microscopy, Confocal; konfokální mikroskopie; gastrointestinální nádory; mikroskopie; Endoscopy, Gastrointestinal; karcinom tračníku; konfokální laserová endomikroskopie; Gastrointestinal Neoplasms; Microscopy; gastrointestinální endoskopie; endocystoskopie