Osobnostní proměnné a zvládání zátěže u sociálních pracovníků a učitelů - Tichý, Michal (Psychologie a její kontexty, 2011)
Studie shrnuje nejdůležitější výsledky výzkumu zvládání zátěže u sociálních pracovníků a učitelů. Výzkum byl zaměřen na vztahy mezi osobnostními proměnnými z pětifaktorového modelu osobnosti (inventář NEO-PI-R) a copingovými strategiemi z inventáře COPE. V rámci korelační analýzy bylo zjištěno čtrnáct vztahů mezi osobnostními dimenzemi a copingovými proměnnými a padesát osm vztahů mezi facetami a copingovými proměnnými, jež vyhověly přijatým kritériím. K významnějším osobnostním proměnným se vztahem k selekci copingových strategií zřejmě patří Neuroticismus, Svědomitost a jejich facety N1-N6 a S1-S6. Výsledky regresní analýzy naznačily, že k významnějším prediktorům copingu by mohli patřit Neuroticismus, Extraverze, facety Otevřenosti vůči zkušenosti O1-O5 a facety Neuroticismu N2, N4-N6. Výzkum potvrdil, že osobnostní faktory evidentně patří k nezanedbatelným determinantám selekce copingových strategií. Spolehlivá predikce copingu pouze na základě osobnostních faktorů však není možná. Potvrdil se předpoklad, že některé facety mohou být lepšími prediktory copingu, než osobnostní dimenze.
Keywords: statistika jako téma; lidé; neurotické poruchy; Models, Psychological; Humans; pomáhající profese; Workload; sociální práce; školy; Schools; Stress, Psychological; Statistics as Topic; adaptace psychologická; Helping Behavior; pracovní zátěž; Personality Assessment; psychický stres; osobnost; stres; Social Work; psychologické modely; Neurotic Disorders; Adaptation, Psychological; pomáhající chování; Personality; zátěž; testování osobnosti