Přehled možností peroperační lokální hemostázy - Kaláb, Martin (Hojení ran (Cheb), 2012)
V současné době je k dispozici celá řada možností lokální chirurgické hemostázy. Klasickým chirurgickým postupem je použití ligatur, klipů či elektrokauteru. V případě difúzního plošného žilního či kapilárního krvácení je však mnohdy výhodnější využít moderní lokální hemostatické přípravky – tzv. lokální hemostyptika. Jejich původně pasivní účinek byl založený na absorpci vody s lokálním zvýšením koncentrace trombocytů. Zásadním požadavkem této skupiny je však existence plně funkční koagulační kaskády a dostatek účinných trombocytů. Tento faktor byl eliminován generací tzv. aktivních lokálních hemostyptik s obsahem koagulačních faktorů trombinu a fibrinogenu. U starších přípravků byly používány koagulační faktory bovinního původu. V moderních preparátech se již jedná o látky humánního charakteru nebo připravené rekombinantní technologií. Ve sdělení je podána charakteristika základních skupin lokálních hemostyptik.
Keywords: fibrinogen; Hemostasis; Gelatin; celulóza; hemostatika; glutaraldehyd; peroperační doba; Thrombin; Tissue Adhesives; Collagen; Blood Coagulation; lidé; kolagen; Glutaral; Albumins; tkáňová lepidla; Hemostasis, Surgical; tkáňová adheziva; hemostáza; kyanoakryláty; Fibrin Tissue Adhesive; albuminy; fibrinová tkáňová adheziva; Cyanoacrylates; želatina; celulosa oxidovaná; Fibrinogen; trombin; Hemostatics; lokální hemostyptika; hemokoagulace; hemostáza chirurgická; Intraoperative Period; Cellulose, Oxidized; Humans