Zkušenost s léčbou pacienta s refrakterní chronickou B-lymfocytární leukemií monoklonální protilátkou ofatumumabem - Urbanová, Renata; Kubová, Zuzana (Farmakoterapie, 2012)
Monoklonální protilátky jsou vysoce účinné v cílené léčbě mnoha onemocnění. Imunoterapie protilátkou anti-CD20 (rituximabem) představuje jeden z nejvýznamnějších pokroků v léčbě lymfoproliferativních onemocnění. Další nadějnou, plně humánní protilátkou je anti-CD20 protilátka ofatumumab. Účinnost ofatumumabu byla prokázána v preklinických i klinických studiích. Váže se na jiné místo antigenu CD20 než rituximab, pomaleji se uvolňuje z vazby na antigen a je popsána výraznější komplementem zprostředkovaná cytotoxicita.
Keywords: Antigens, CD20; kombinovaná terapie; antigeny CD20; Leukemia, Lymphocytic, Chronic, B-Cell; Male; monoklonální protilátky; Antibodies, Monoclonal; Disease Management; Combined Modality Therapy; lidé; mužské pohlaví; chronická lymfatická leukemie; lidé středního věku; Humans; management nemoci; Middle Aged