Znalosti profesionálních pečovatelů v oblasti chronických ran - Straková, Jana; Pokorná, Andrea; Komínková, Alena (Hojení ran (Cheb), 2012)
Předkládaný příspěvek se zaměřuje na prezentaci znalostí nelékařských profesionálních pečovatelů (všeobecná sestra, zdravotnický asistent) v oblasti chronických ran. Dotazníkové šetření bylo realizováno jako součást projektu Podpora sociokulturní a odborné kompetence profesionálních pečovatelů (NLZP) o seniory – grantový projekt specifického výzkumu financovaný MŠMT (MUNI/A/0877/2010). Cílovou skupinou byly všeobecné sestry a zdravotničtí asistenti pečující o klienty s chronickými (nehojícími se) ranami. Průměrná délka odborné praxe respondentů byla 16,39 let, výhradně středoškolské vzdělání uvedlo 48 % respondentů. Statistická analýza dat prokázala, že znalost definice chronické rány není statisticky významně ovlivněna sledovanými faktory věk (p=0,26), nejvyšším odborným dosaženým vzděláním (p=0,41) a délkou odborné praxe (p=0,44).
Keywords: Young Adult; klinické kompetence; Male; Middle Aged; mladý dospělý; geriatrické ošetřovatelství; chronická nemoc; Adult; Wounds and Injuries; dospělí; mužské pohlaví; Chronic Disease; ošetřovatelé; průzkumy a dotazníky; odborné všeobecné sestry; stupeň vzdělání; Clinical Competence; lidé; Wound Healing; ženské pohlaví; Educational Status; Humans; klinické ošetřovatelství - výzkum; populace seniorů; Age Distribution; věkové rozložení; rány a poranění; Nurses, Male; ošetřovatelská péče; Surveys and Questionnaires; Female; znalosti nelékařských zdravotnických pracovníků; Nursing Care; lidé středního věku; Geriatric Nursing; Clinical Nursing Research; hojení ran; Nurse Practitioners