Agomelatin, melatoninové a noradrenalinové/dopaminové antidepresivum – mechanismus účinku a klinické důsledky - Švestka, Jaromír; Mohr, Pavel (Farmakoterapie, 2012)
Agomelatin je antidepresivum s novým mechanismem účinku, působící primárně jako agonista melatoninových receptorů MT-1 a MT-2 a antagonista serotoninových receptorů 5-HT2C. Článek se zaměřuje na noradrenalinové/ dopaminové působení agomelatinu a jeho účinky v animálních a klinických studiích, kromě vlastního antidepresivního působení. Díky augmentaci noradrenalinové a dopaminové neurotransmise agomelatin posiluje pozitivní emoce a afekty u nemocných s depresí a redukuje negativní emoce, přičemž nevyvolává emoční oploštělost, pozorovanou po léčbě SSRI. Blokáda serotoninových receptorů 5-HT2C a částečně i agonizace melatoninových receptorů MT-1 a MT-2 vysvětluje anxiolytické účinky agomelatinu. Antagonizace receptorů 5-HT2C nepřímo aktivuje dopaminovou neurotransmisi, což má za následek zlepšení anhedonie. Agonizace melatoninových receptorů MT-1 a MT-2 vede k synchronizaci cirkadiánních rytmů, spánku a bdělosti, lokomotorické aktivity a tělesné teploty. Agomelatin u depresivních pacientů upravuje spánek a na rozdíl od antidepresiv ze skupiny SSRI nenarušuje spánkovou architekturu. Blokáda receptorů 5-HT2C zvyšuje zastoupení pomalovlnného non-REM spánku, aniž by však agomelatin vyvolával ranní nebo denní ospalost. Farmakodynamické vlastnosti agomelatinu jsou pravděpodobně zodpovědné za nízkou frekvenci sexuálních dysfunkcí, jež jsou běžně pozorovaným příznakem deprese i vedlejším účinkem ostatních antidepresiv. Neuroprotektivní účinky a neurogeneze po podání agomelatinu byly zaznamenány zatím pouze ve studiích na zvířatech. Porozumění mechanismu účinku agomelatinu může pomoci při cílené indikaci léku v terapii depresivní poruchy.
Keywords: acetamidy; hodnocení léčiv; Neurogenesis; Emotions; hypnotika a sedativa; Antidepressive Agents; Melatonin; antagonisté serotoninu; Hypnotics and Sedatives; Anhedonia; úzkostné poruchy; neurogeneze; Serotonin; emoce; sexuální dysfunkce psychické; lidé; serotonin; Circadian Rhythm; Acetamides; Catecholamines; cirkadiánní rytmus; cirkadiánní rytmy; Humans; Anxiety Disorders; Drug Evaluation; depresivní poruchy; Neuroprotective Agents; melatonin; Sexual Dysfunctions, Psychological; Depressive Disorder; Serotonin Antagonists; neuroprotektivní látky; antidepresiva; katecholaminy; anhedonie