Koincidence lokalizace defektů vrstvy junkce IS/OS fotoreceptorů na SD OCT s funkčními poruchami v případě Stargardtovy choroby - Rencová, Eva; Studnička, Jan; Marák, Jan; Dvořáková, Hana; Langrová, Hana (Česká a slovenská oftalmologie, 2012)
Uvádíme rozdílné hodnoty zrakových funkcí pravého a levého oka 60letého muže s diagnózou Stargardtovy choroby. Rozdíl ve zrakové ostrosti mezi oběma očima je doprovázen odpovídajícími změnami mf ERG. Vysvětlujeme si ho nápadnou shodou s lokalizací defektů původně souvislé vrstvy junkce vnitřních a zevních segmentů fotoreceptorů (IS/OS) zjištěné pomocí HD OCT na pravém i levém oku.
Keywords: fotoreceptory obratlovců; Tomography, Optical Coherence; Pigment Epithelium of Eye; Diagnostic Imaging; elektroretinografie; Photoreceptor Cells, Vertebrate; optická koherentní tomografie; poruchy zraku; lidé; Genetic Diseases, Inborn; fundus oculi; degenerace retiny; Macular Degeneration; Fundus Oculi; HD OCT; Vision Disorders; Male; diagnostické zobrazování; makulární degenerace; lidé středního věku; multifokální elektroretinografie (mf ERG); pigmentový epitel oční; mužské pohlaví; zraková ostrost; Visual Acuity; genetické nemoci vrozené; Retinal Degeneration; Middle Aged; Electroretinography; Humans