Elektromyografická analýza tradičního a alternativního způsobu držení bílé orientační slepecké hole - Pánek, David; Pavlů, Dagmar; Belšan, Pavel (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2012)
Jedná se o případovou studii, která se zabývá analýzou stupně svalové aktivity a timingu vybraných svalů v oblasti horní končetiny /pažního pletence/ při chůzi se slepeckou holí, a to při 3 různých typech jejího držení. U 2 nevidomých probandů byla hodnocena elektromyografická aktivita m. flexor carpi radialis dx, m. extensor carpi ulnaris dx, m. biceps brachii dx, m. triceps brachii dx, m. tibialis ant dx, m. trapezius horní č. dx, m. tibialis anterior a m. trapezius horni část sin. při chůzi bez předchozího zácviku s /a bez překážek, a to postupně při všech třech způsobech držení hole. Výsledky studie naznačují, že primární zácvik v držení hole bude jedním z klíčových momentů v následném utváření pohybových stereotypů, které se akcentují při chůzi v zátěžovém prostředí. Vrchní držení hole, tzv. alternativní držení, vykazovalo snížení aktivity v trapézových svalech, které patří v širších souvislostech mezi ukazatele nástupu přetěžování horní končetiny. V závěru autoři naznačují, že tzv. alternativní držení hole bude jednou z dalších variant pro používání slepecké hole.
Keywords: financování organizované; svaly; Statistics as Topic; horní končetina; statistika jako téma; kineziologie aplikovaná; pohybová aktivita; lidé; postura těla; Pilot Projects; Kinesiology, Applied; Persons with Visual Disabilities; Upper Extremity; pilotní projekty; Financing, Organized; Electromyography; Male; Aged; Walking; Posture; Muscles; Motor Activity; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; zrakově postižení; Middle Aged; chůze; elektromyografie; Humans