Hormon refrakterní karcinom a medikamentózní léčba - Katolická, Jana (Onkologie (Olomouc, Print), 2012)
Standardní terapií v I. linii léčby hormonálně refrakterního karcinomu prostaty se stal docetaxel, a to na základě výsledků studie TAX 327. Cytostatikum pro II. linii hormonálně refrakterního karcinomu prostaty přinesly výsledky studie fáze III TROPIC, kde účinnost a bezpečnost prokázal cabazitaxel v kombinaci s prednisonem. Imunoterapie na základě výsledků klinických studií z posledního období prokázala, že má své místo v léčbě karcinomu prostaty. Biosyntéza extragonadálních androgenů může přispět k progresi kastračně-rezistentního karcinomu prostaty, proto se v jeho léčbě uplatní inhibitory androgen-regulačních enzymů.
Keywords: Prostatic Neoplasms; nádory prostaty; inhibice androgen-regulačních enzymů; Humans; Tissue Extracts; abirateron acetát; analýza přežití; Disease Progression; cabazitaxel; Antineoplastic Agents, Hormonal; Drug Administration Schedule; Antibodies, Monoclonal; Prednisone; Antineoplastic Agents; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Androstadienes; lidé; Immunotherapy; chemorezistence; Radiation-Sensitizing Agents; Survival Analysis; tkáňové extrakty; prednison; docetaxel; Docetaxel; androstadieny; hormonální protinádorové látky; mezibuněčná adhezivní molekula-1; Male; protinádorové vakcíny; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; radiosenzibilizující látky; Taxoids; Cancer Vaccines; Immunotherapy, Active; taxoidy; monoklonální protilátky; protinádorové látky; sipuluecel-T; progrese nemoci; Intercellular Adhesion Molecule-1; aktivní imunoterapie; mužské pohlaví; kombinovaná farmakoterapie; imunoterapie; Drug Resistance, Neoplasm; rozvrh dávkování léků; Drug Therapy, Combination; chemoterapie