Akutní pyelonefritida u dětí do dvou let věku - Zamboryová, Jana; Sládková, Eva; Šefrna, František; Polcarová, Eliška; Siala, Konrad; Kobr, Jiří (Pediatrie pro praxi, 2012)
Akutní pyelonefritida patří mezi infekce horního uropoetického traktu. Infekce močových cest (IMC) řadíme mezi nejčastější onemocnění v dětském věku. Akutní pyelonefritida je definována jako bakteriální intersticiální zánět parenchymu ledvin, který představuje vysoké riziko trvalého renálního poškození s možným rozvojem komplikací. Je často obtížné odlišit na základě klinické symptomatologie cystitidu od pyelonefritidy, zvláště u dětí mladších dvou let, proto je třeba u každého febrilního dítěte zvážit přítomnost infekce močového traktu. Při suspektní akutní pyelonefritidě je nezbytná hospitalizace se současným zahájením adekvátní léčby. Neexistují celosvětově uznávaná jednotná guidelines pro strategii přístupu k infekcím močového traktu. V rámci jednotlivých zemí se liší názory na diagnostiku i léčbu.
Keywords: Vesico-Ureteral Reflux; novorozenec; Infant, Newborn; Infant; Humans; infekce močového ústrojí; moč; Urography; kojenec; Pyelonephritis; ledviny; Ultrasonography; Kidney; lidé; infekce močového traktu; antibakteriální látky; mikční cystouretrografie; renální jizvení; vezikoureterální reflux; Urine; ultrasonografie; Anti-Bacterial Agents; pyelonefritida; urografie; Urinary Tract Infections; Acute Disease; akutní nemoc