První zkušenosti s vyšetřováním zlomu genu ALD (anaplastické lymfomové kinázy) a s podáním crizotinibu u vybraných nemocných s nemalobuněčnými karcinomy plic (NSCLC) - Pešek, Miloš; Grossmann, Petr; Mukenšnábl, Petr; Minárik, Marek (Studia pneumologica et phtiseologica, 2012)
Úvod: Zlomy genu ALK (anaplastické lymfomové kinázy) se využívají pro diagnostiku translokací genu LK u nemocných s nemalobuněčnými karcinomy plic. Pozitivní průkaz této translokace je indikací pro léčbu crizotinibem ve 2. a 3. linii NSCLC. Metodika a pacienti: Autoři vyhodnotili soubor nemocných s morfologicky verifikovanými karcinomy plic, u kterých byla indikována vyšetření mutací EGFR, KRAS a zlomy genu ALK od začátku roku 2011 s cílem indikovat molekulárně cílenou léčbu. Pro detekci přestavby genu ALK byla použita metoda fluorescenční in-situ hybridizace (FISH) s použitím FISH sondy s break-apart designem Vysis (Abbott). Mutace genů EGFR a KRAS byly detekovány metodou denaturační kapilární elektroforézy s použitím kitů Genoscan. U nemocných s pozitivním průkazem cílené translokace genu ALK byla plánována terapie crizotinibem. Výsledky: Celkem bylo vyšetřeno 182 nemocných, 95 žen a 87 mužů, mutace genu EGFR byly nalezeny u 16 nemocných, mutace genu KRAS u 29 nemocných, translokace genu ALK byla nalezena u pěti nemocných. Celkově byly translokace genu ALK prokázány u 2,5 % celkového souboru, u nemocných nekuřáků s adenokarcinomy byl výskyt této translokace 9 %. U dvou nemocných byla zahájena léčba crizotinibem, u obou bylo dosaženo parciální remise nemoci při dobré toleranci léčby. Závěr: Genetická vyšetření u NSCLC prováděná za účelem indikace molekulárně cílené léčby umožnila kromě cílené léčby u nemocných s mutacemi genu EGFR odhalit i translokace genu ALK, především u nekuřáků s adenokarcinomy. Léčba crizotinibem, indikovaná cíleně u nemocných s translokacemi genu ALK vede k remisi nádorové nemoci i ke zlepšení kvality života nemocných.
Keywords: mutace; Genes, erbB-1; mutace KRAS; translokace genu ALK; Statistics as Topic; molekulárně cílená terapie; aktivinové receptory; Female; ras Proteins; statistika jako téma; Mortality; mutace EGFR; nemalobuněčný karcinom plic; výsledek terapie; ženské pohlaví; ras proteiny; cílená molekulární terapie; lidé; Translocation, Genetic; Mutation; Treatment Outcome; mortalita; Electrophoresis; crizotinib; elektroforéza; Male; Aged; Carcinoma, Non-Small-Cell Lung; hybridizace in situ fluorescenční; geny erbB-1; lidé středního věku; senioři; mužské pohlaví; translokace genetická; In Situ Hybridization, Fluorescence; Molecular Targeted Therapy; Activin Receptors; Middle Aged; Humans